Stevensweert

“Staeveswaert”
Heerlijk slenteren door de sprookjesachtige straatjes van Stevensweert, struinen langs de Maasplassen en insecten zoeken bij de oevers. Dagelijks genieten van al het moois dat dit oude vestingstadje te bieden heeft?

De ruim 1.700 inwoners van Stevensweert hebben dit geluk. Het ‘Eiland in de Maas’, dat bestaat uit Stevensweert en Ohé en Laak, is een bijzonder, uitgestrekt water- en natuurgebied. De spannende geschiedenis van Stevensweert is nog goed terug te zien in de straten en de gebouwen. Dit charmante stadje is dan ook al vaker decor geweest van films. In Stevensweert is een basisschool die ook door kinderen uit Ohé en Laak bezocht wordt.

Oud stadje in een nieuw landschap

In 1633, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, lieten de Spanjaarden hun oog op Stevensweert vallen. De strategisch ligging aan de Maas nodigde uit om er een sterke vesting van te maken. Zo veranderde het dorpje in een vestingstadje. Je kunt dit nog goed zien aan het stratenplan van de kern.

Later kwamen de baggeraars. Tientallen jaren is er grind gewonnen. Het omliggende landschap veranderde daardoor sterk. Deze verandering gaat door tot de dag van vandaag. Nu zijn het de maatregelen voor hoogwaterveiligheid die ervoor zorgen dat het landschap in beweging blijft.

 

Vestingwerken

In 2011 is het opnieuw opbouwen van een gedeelte van de vestingwerken afgerond aan de rand van de kern. Je kunt hier heerlijk wandelen en, als het meezit, zelfs schaatsen in de winter.

Direct naar het woningaanbod in Stevensweert.

Menu