Cultuur

Cultuur is de essentie van een bestaan, óns bestaan. De dorpskernen van Maasgouw hebben een rijke geschiedenis en een eigen geluid. Magische kastelen, indrukwekkende landhuizen, eeuwenoude kapellen en torenhoge kerken. Onze molens zijn perfect onderhouden en uiteraard is een deel van onze geschiedenis en cultuur terug te vinden in musea.

Hompesche molen

Molens

Maasgouw telt 3 molens, allen open voor publiek.

Kasteel Heysterum

Monumenten

Maasgouw behoort tot de 5 grootste monumentengemeenten van Limburg. De wortels van diverse dorpskernen liggen in de Middeleeuwen. Neem Thorn, Wessem en Stevensweert. Ze zijn gebouwd op een oude steilrand van de Maas en hebben een origineel stratenplan.

In Maasgouw worden 185 monumenten door het Rijk beschermd. Daarnaast zijn er nog eens 111 gemeentelijke monumenten. Kijk voor een overzicht van alle monumenten in onderstaande documenten.

Hasselholt

Kastelen en landhuizen

Prachtige kastelen en landhuizen sieren Maasgouw. Sommigen voor publiek toegankelijk, anderen nog gewoon particulier bewoond.

Binnenvaartmuseum

Musea en galeries

Dompel je onder in onze geschiedenis in een van de musea in Maasgouw. Het is mooi om uit het perspectief te kunnen kijken van onze voorvaderen én daarvan te leren!

Menu